9 Mart 2014 Pazar

CHP İzmirde yerel seçimi neden kazanamaz?


İzmir yapı itibariyle sola daha yakın bir şehir. Ayrıca özgürlüğüne ve yaşam tarzına düşkünlüğü de AKP gibi partilere çok sıcak bakmamasına neden oluyor. Eskiden beri CHP’nin egemen olduğu bu şehirde bu yerel seçimlerde AKP’nin yükselişe geçebileceğinin sinyalleri geliyor. CHP en sıkı kalesini kaybediyor.
Bunun nedeni şehir içerisindeki bakışın değişmesi ya da AKP’nin kendini sevdirmesi değil. Aksine son patlak veren “tape” gündemleri sevenini de uzaklaştıracak nitelikte. Bunun nedeni CHP’nin kendi elleriyle kendini mezara gömmesi.
Piriştina İzmir için efsane bir başkandı. Seveni çok fazlaydı. Ancak ölümünden sonra
CHP de o konuma yükselen Kocaoğlu aynı sevgiyi sürdüremedi. İlçe belediye başkanlarının da çok parlak oldukları söylenemez.
Bunun en büyük nedeni hizmet eksikliği. Her ne kadar alt yapı önemli de olsa, gözümüzün önünde olan güzellik-çirkinlikler de bizi çok etkiliyor. Bir belediyenin yaptığı çalışmalar sokaklardan belli olabiliyor.
İzmirde kordon şeridini es geçin, ara sokaklara girin. Çarpık yapılar, delik ve zaten baştan yamuk yılık sokaklar, bir türlü ilerleyemeyen kentsel dönüşüm, az ve bakımsız parkcıklar, üzerine düşülmeyen geri dönüşüm toplama işi… daha fazla saymaya gerek var mı? Şu İzmirlinin belediyelerinden memnun olduğunu sanmıyorum.
Genç kadroları küstürmek ve kaçırmak konusunda çok başarılı bir CHP kadrosu var. Yaş ortalamaları çok yüksek. Ayrıca dışardan bakınca her şey Kocaoğlunun monarşisinde işliyor görünüyor. Gerçekten öyle mi? içine girmeden bilemeyiz. Ama halkta olan izlenim bu yönde. 
Kocaoğlu yeniden aday gösterilince pek çok CHPli ya da CHPli olmasa da CHPye oy atan kişi mutsuz oldu. CHPli derken kayıtlı üyelerden bahsetmiyorum. Çünkü bu ara pek üye de almıyorlar. AKP üye yapmak için kapı kapı dolanırken CHP kapısına gelenleri çevirmeye başladı. Neyse bu tamamen ayrı bir konu.
Bu memnuniyetsizliğin üzerine bir de parti içi kavgalar dışarı taşmaya dedikodular dönmeye başladı. Başarısız ilçe belediye başkanları yeniden aday gösterildi, bazı ilçelerde ise Kocaoğlunun yakın çevresi aday gösterildi denerek sesler yükselmeye başladı.
Acaba Kılıçdaroğlu İzmire geldiğinde Bucayı gezebildi mi? oranın keşmekeş ve düzensiz yapısını, allak bullak trafik düzenlemesiniz gördü mü?
Ya da Karşıyakanın ara sokaklarında gezinebildi mi? Acaba hiç oralarda park yeri aramak zorunda kaldı mı?
CHPnin İzmirdeki yapılanmasını tamamen temize çekmesi, gençleri içeri davet etmesi ve yüzünü yenilemesi gerekiyor. Özellikle belediyecilikte siyasete değil, hizmete önem vermesi gerekiyor. Çalışmaya hazır binlerce genç var. Sadece ideallerine destek istiyorlar. Değiştirmek, hizmet etmek, çalışmak ve emek vermek istiyorlar. Ama kemikleşmiş, yerine yapışmış amca ve teyzelerin bulundukları sıcak yerleri terk edip evlerine çekilmeye pek niyetleri yok. 

2 yorum:

  1. Of bir kaç senedir İzmir'e gelmiyordum çok üzüldüm bu yorumu okuyunca umarım İzmir'i kaybetmeyiz.

    YanıtlaSil
  2. Hepimizin temennisi o, ama "nasılsa İzmir'de CHP alır" yaklaşımıyla adayları seçerken halkın fikrine önem vermemek maalesef çok büyük bir hata oldu.

    YanıtlaSil