28 Temmuz 2015 Salı

Hidden Roof

Bilen bilir, benim mutfakta harikalar yaratabilen, kendine has tarifleri olan, mükemmel uyumu ve bütünlüğü olan bir menü ve sunum hazırlayabilen bir babam var. Yıllarca çevremizdeki pek çok insan restoran açmasını önerdi. Sırf o yapıyor diye gece 12'ye kadar az yemek beklemedik :)

Yıllar önce babamla bir hayalimiz vardı. Çok özel bir restoran açacaktık. Yemeği zevk için-zevk ile yaptığı için belirli standartları vardı.

 Seri üretim değil, butik bir yer istiyorduk. 3 ya da 4 masa toplamda maksimum 15-20 kişilik kapasitesi olacaktı. 

Kendisi o gün canı ne isterse onu pişirdiği için, istemediği şeyi pişirtemeyeceğimiz için de tek bir menü olacaktı. Mesela bir gün balık gecesi olacaktı, ana balık yemeğinin yanında 10-15 çeşit çoğu deniz mahsulü meze, uygun sunumlar, menüye has tatlılar  ve fasıl kayıtlar ile, bir gün tandır gecesi , bir gün İtalyan gecesi… Haftada sadece 3 gece çalışan bir konsept olacaktı.

Rezervasyonla çalışacak rezervasyon olmadan kimse kabul edilmeyecekti. Garson bulundurmayacak servisi ikimiz yapacaktık ki misafirlerle sohbet edebilelim, yorumlarını alabilelim.

Benim hayalimdeki mekan da İzmirde otantik sokaklardan birinde bir zemin katı olacaktı, hatta belki düşük kot olan 3-5 merdivenle ineceğiniz, dışarıdan içerinin görünmediği, girdiğinizde kendinizi izole ve özel hissedeceğiniz bir yer.
Mesele maliyet olmayacaktı belki 4-5 sene kendini zor döndürecekti ama bu iş bizim için en özel şey olacaktı.

Tabii ki hayal olarak kaldı. Ne denemeye vakit oldu, ne buna uygun maddi kaynak oldu, ne de mümkün kılacak sağlık şartları.
 
Neyse geçmişi kenara bırakalım geçenlerde bir arkadaşımın doğum gününde tabii ki benden beklendiği üzere ilginç bir şeyler aramaya koyuldum. Facebook'ta gördüğüm bir sayfayı hatırladım. “Hidden Roof”  Alternatif bir çeşit mekan olduğu belliydi ama tam çözemedim. Biraz inceleyince anladım ki bir arkadaşımız da burayla ilişkili.

Tabii ki ilk iş yanına gidip “Bu nedir? Nasıl oluyor? Ne tutar? Neler yapabiliriz?” sorularını sıralamak oldu.

Dinledikçe aslında bizim hayalimizdekine benzer bir yer olduğunu keşfettim. Buranın bir “underground kitchen” olduğunu söyledi. Önce deneyimimi paylaşacağım daha sonra da şu yeraltı mutfağı hakkında  yaptığım araştırmadan bildiler vereceğim.

Bir çatı katı düşünün. Nerede olduğunu söylemeyeceğim ama merkezi bir mahallede dışarıdan normal görünen bir binanın çatı katı. Apartmana giriyorsunuz. En üst kata çıkıyorsunuz.  Kapıyı size ev sahipleriniz açıyor ve sizi merdivenlere yönlendiriyorlar.

Sol tarafta minik bir çatı odası var. Burası kış dönemi için . Eğimli çatı loş ışıklar ve özel gösteriler için projeksiyon.

Sağ taraftaki kapı ise terasa açılıyor. Güzel bir manzara, loş ve hoş bir ortam. Arkada hafif müzikler çalarken arkadaşlarınızla masaya geçiyorsunuz. İlk ikramlar başlıyor. Şarap ve peynir tabağı. Zaten ikiliyi çok sevdiğim için o an mest oldum.

Sonra aralarında bir öncekinin tadına doyamaya yetecek sıklıkta minik porsiyonlarda ara sıcaklar ve aperatifler geliyor. Tapaslar, özel ekmekler ve diğerleri.
 
Zaten sohbetin bir konusu da yediklerimizin içinde ne olduğunu tahmin etmek oluyor.

Sonra ana yemek olan fajita ve çok lezzetli ve değişik bir salata geldi. Detay vermeyeceğim ama bayıldık, midede yer kalmamasına rağmen tabak kapışıldı. Özellikle en son gelen tatlı gerçekten çok güzeldi, diyette olan ben bile dayanamadan hepsini bitirdim! Doğum günü pastasına yer kalmadı.

Tüm gecemiz nazik ev sahiplerimizin keyifli ikramları, nazik tavırları, lezzetli şarapları, güzel müzikleri ve hoş manzarasıyla gerçekten zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmadık.

Tabii bu güzel gecenin ardından underground kitchen / underground restoran kavramını araştırmaya başladım. Buna supper club da deniyor.

Belirli geceler açık, tek ve bütünleşmiş bir menü, menüde özel ve gurme lezzetler, sınırlı sayıda ve ya rezervasyon ya da davetiyeyle kabul edilen misafirler ve gizli, gizemli, sürprizli ve kendinizi özel hissettirecek restoranlar.

Öncelikle Güney Amerika’da başlamış, git gide popüler olmuş. Daha sonra ABD’ye ve Kanada’ya sıçramış. Kanada bu konuyu daha da benimsemiş görünüyor. Avrupa da ise daha sonraları popüler olmuş. Çeşitli türleri var, lüks olanlar, aile için olanlar…

Bizim ülkemizde ise benim ilk gördüğüm örnek Hidden Roof. Benzerini duymadım da görmedim de. Özellikle özel günlerde, süprizlerde kullanılabilecek bir mekan. 

Ev sahiplerimiz Yelda ve Ada hanımlara da teşekkür ederiz, çok keyifli bir gece geçirdik ve çok lezzetli yemekler yedik :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder